
Queimas d’Ovaia
Ovaia
Wijnhuis: Queimas Family Vineyards
Jaar: 2020
Land: Portugal
Regio: Dao D.OC.
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage:14,5 °
Druiven: Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro, Tinta Roriz
Bodem: Verschillende percelen waarop vijf soorten druiven (waaronder deels zeer oude wijnstokken) worden geteeld.
Vinificatie: Handmatige pluk en strenge selectie van de druiventrossen. Fermentatie gedurende 10 dagen in granieten tanks met een minimale interventie. Nadien 18 maanden rijping op inox vaten.
Karakteristieken: Geconcentreerde wijn met een intense rode/paarse kleur. Een rijk palet van geuren waarbij zwarte en rode bessen (framboos) de hoofdtoon voeren met een vleugje ceder. De mooie geïntegreerde tannines in combinatie met een fijne zuurgraad zorgen voor een mondvullende en fruitgedreven wijn met een heel lange afdronk.
Foodpairing: Een passe-partout wijn die menig gerecht aankan, van eenvoudige gerechten tot de meer verfijnde keuken/heerlijk bij de BBQ en of gegrild rood vlees
Serveertips: Open de wijn een uur van tevoren
Bewaarpotentieel: klaar om te drinken, maar kan zeker enkele jaren rijpen en zich verder ontwikkelen
Prijs: € 15,30

Queimas d’Ovaia
De wijngaarden van Queimas zijn gesitueerd in en rond de dorpen van Santa Ovaia de Cima, Tondela, nabij de Dinha rivier aan het Estrela gebergte. De afzonderlijke percelen waarover de familie beschikt hebben een eigen unieke ondergrond, dit in combinatie met de verschillende druiven die op verschillende wijzen werden aangeplant, waaronder wijnstokken van 100 jaar (aangeplant door de overgrootvader van de huidige generatie), zorgt voor unieke en prachtige wijnen met een uitzonderlijk karakter.
Het wijnhuis
Quinta das Queimas is een familieproject dat gestart is in 2018. De basis ligt echter in een ver verleden. De voorouders van de zussen Cristina en Graca zijn al generaties lang wijnbouwers. In totaal beschikt het domein over 30 hectaren aan wijngaarden en 10 hectaren aan bossen. Christina en Graca wilden de erfenis van hun voorouders niet verloren laten gaan en beslisten om de wijngaarden met vaak zeer oude wijnstokken te koesteren en nieuw leven in te blazen. Hun doel is om samen met een professioneel team topwijnen te maken die kunnen wedijveren met de beste wijnen van Portugal. Belangrijk hierbij is het werken volgens de traditionele methodes met respect voor natuur en omgeving.