
Gazzerotta Grillo Superiore
Pellegrino
Wijnhuis: Pellegrino
Land: Italië
Regio: Sicilië
Inhoud en jaar: 0,75l, 2022
Alcoholpercentage: 13°
Druiven: 100% Grillo
Vinificatie: Nadat de druiven zacht worden geperst, vindt de vergisting plaats op lage temperatuur en duurt relatief lang. De jonge wijn rijpt 12 maanden in vaten van roestvrijstaal.
Karakteristieken: Een strogele wijn met intense, complexe en geurige aroma's van bloemen worden vergezeld door tonen van perzik en hazelnoot. De smaak is zacht, fris, intens en lang aanhoudend.
Foodpairing: Lekker als aperitief, gegrilde sardines, zomerse salades…
Prijs: € 15,50

Gazzerotta Grillo Superiore
In de Gazzerotta-wijngaard, aangeplant met vooral nero d'avola zijn ook een aantal percelen met grillo-druiven, waarvan deze wijn gemaakt wordt. Deze wijngaard is de grootste van de vier wijngaarden van Pellegrino, 90 ha, en bevindt zich bij Mazara del Vallo (Trapani), een droge locatie met grote verschillen in temperatuur. De ondergrond is van mineraalrijke klei.
Recensies
Wine Enthusiast: 90/100
Het wijnhuis
Sicilië is de tweede wijnbouwregio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren drie wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren.