
Barberea d’Asti
‘Nizza’
Wijnhuis: Cascina Valle Asinari
Jaar: 20
Land: Italië
Regio: Piemonte
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 14,5°
Druiven: 100% Barbera
Gebied: Nizza, Monferrato DOCG
Vinificatie: Nizza is de hoogste benaming van Barbera d'Asti en komt na minimaal 18 maanden rijping op de markt. Spontane gisting met uitsluitend gebruik van inheemse gisten in betonnen tanks die ongeveer 12 dagen duren. Daarna wordt de wijn afgetapt en geperst en vervolgens teruggestuurd naar de betonnen tanks om de malolactische gisting uit te voeren. Rijping gedurende 12 maanden in grote Slavonische eikenhouten vaten, gevolgd door 6 maanden in betonnen tanks.
Karakteristieken: . De wijn heeft een intense, robijnrode kleur in combinatie met een aromatisch boeket dat smaakt naar rood fruit gemengd met kreupelhout en kruiden, afkomstig van de veroudering in het hout. De smaak is droog, vol, harmonieus en rond. De zuurgraad is wat de wijn levendig maakt en op deze manier bijdraagt aan zijn elegantie en kracht.
Foodpairing: Alle vleesgerechten, stoofpotten, pasta’s
Serveertips: Open de wijn minstens twee uren van te voren
Verouderen: Drink deze wijn binnen de vijf jaar
prijs: €

Barberea d’Asti
In de DOCG Nizza staan we aan de top van de kwalitatieve piramide als het om Barbera druiven gaat. Geen toeval dat hij het label DOCG heeft: ‘DOCG, of Denominazione di Origine Controllata e Garantita, is de hoogste kwaliteitsklasse voor Italiaanse wijnen. Het keurmerk geeft aan dat de wijn van een gecontroleerde en gegarandeerde oorsprong is en voldoet aan strenge productievoorschriften.
Hier vinden we het in de geslaagde vertolking van Cascina Valle Asinari. Een krachtige en rijke wijn vanuit smaakoogpunt, met de juiste zuurgraad, typisch voor de variëteit. Het wordt verkregen uit druiven die zijn geteeld in San Marzano Oliveto, in de provincie Asti, op zandgronden die rijk zijn aan slib.
Het wijnhuis
Borgogno is een van de allereerste en waarschijnlijk alleroudste wijnmakerijen in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis bestaat sinds 1761 en gelooft sterk in de klassieke en traditionele filosofie. Naast het zoeken naar de beste posities voor Barolo, richtte Borgogno zich ook op het vinden van de beste Barbera.
In 2016 werd hiervoor Cascina Valle Asinari aangekocht met 15 hectaren Barbera wijngaarden in San Marzano Oliveto. Uit deze gemeente en aangrenzende gemeentes zoals Nizza Monferrato komen de meest gewaardeerde en hoogst beoordeelde Barbera wijnen. De Barbera d’Asti is sinds 2008 een DOCG, de hoogste kwaliteit aanduiding voor wijnen uit Italië.