
Mon Viognier
Jean-Claude Mas
Wijnhuis: Jean-Claude Mas
Land: Frankrijk
Regio: Pays d’Oc, Languedoc
Inhoud en jaar: 0,75l, 2024
Alcoholpercentage: 13,50 °
Regio: Afkomstig van verschillende wijngaarden in de Languedoc op een hoogte van 20-100 meter. De bodems bestaan uit klei en kalksteen. De wijnstokken zijn gemiddeld zo'n 12-20 jaar oud.
Druiven: 100% Viognier
Vinificatie: Na de oogst worden de druiven ontsteeld en geperst. Het sap wordt vergist op een gecontroleerde temperatuur van maximaal 18 graden, voor 70% in RVS en voor 30% in vaten van eikenhout. De vergisting duurt 20 dagen. Een deel van de wijn krijgt een malolactische vergisting, waarbij de zuren worden omgezet naar een ronder type zuren. De wijn rijpt nog 3 maanden op zijn gistcellen voor extra romigheid en complexiteit.De wijn is gerijpt op 5 jaar oude eikenhouten vaten,
Karakteristieken: Goudgele kleur, geur van gedroogd fruit (abrikozen), bloemen (oranjebloesem) en acaciahoning. Fruitig en romig, met goede frisheid en zachte tonen van toast.
Foodpairing: Lekker als aperitief of bij salades met vis of gevogelte.
Prijs: € 12,15

Mon Viognier
De 'Mon'-reeks wordt gebotteld in een zeer herkenbare, opvallende 'flûte gothique'-fles, die werd bedacht door twee Franse studenten in de jaarlijkse glascompetitie 'Formes de Luxe Awards 2022' van glasproducent Verallia. Domaines Paul Mas mag deze flessen exclusief gebruiken.
Het wijnhuis
Opgericht in 1892, vertelt Domaines Paul Mas tegenwoordig het verhaal van eigenaar Jean-Claude Mas, die pionier was op het gebied van de wederopbloei van de Languedoc als regio voor kwaliteitswijnen. Jean-Claude typeert zijn wijnen als ‘Le Luxe Rural’, landelijke luxe. Met internationale druivenrassen heeft hij de Languedoc ‘nieuwe wereld’-allure gegeven. En met zijn modieuze wijnen van lokale druiven, heeft hij het lokale karakter van de Languedoc weer hip gemaakt onder wijnliefhebbers.